Tafeltennis- & Showdownvereniging ZTTV

Gunninglaan 1, 3706 TA Zeist

Showdown

Showdown is een sport voor jong en oud met of zonder visuele beperking. Het spel lijkt op tafeltennis, maar wordt geheel op gehoor gespeeld.

Met Showdown kun je op elke leeftijd beginnen. Het zijn relatief eenvoudige technieken, die door iedereen en op iedere leeftijd te leren zijn. U bepaalt zelf uw spelniveau door te bepalen hoeveel technieken u wilt leren en in welke mate van perfectie.

Showdown lijkt net als tafeltennis heel flitsend te gaan (en dat gaat het ook), maar toch is het basisspel verrassend simpel te leren. Al na enkele lessen bent u in staat redelijk te spelen. Daarna zijn er zeer veel mogelijkheden om uw spel te verbeteren. Dit maakt Showdown ook een zeer boeiende sport voor ieder met een visuele beperking. Sommige spelers beheersen bepaalde technieken tot in de puntjes en zijn op andere plekken zwak. Zolang de tegenstander de zwakke plekken niet weet uit te buiten zit je goed, ondanks dat je nog niet alles beheerst.

Showdown is een fysiek intensieve sport. Alle spieren worden gebruikt. Armen, polsen en handen zijn uiteraard belangrijk voor het maken van de slag. Maar ook de spieren in de romp (borst, rug, e.d.) doen mee om de juiste houding te bepalen en het maken van de slagbeweging. Gelukkig duurt een partij gemiddeld slechts 20 minuten, zodat u van de fysieke explosie even bij kunt komen.

Showdown is echter niet alleen een fysieke sport, er moet ook bij nagedacht worden. Voortdurend moet opgelet worden wat de zwakke punten van de tegenstander zijn en hoe daar het beste op gereageerd kan worden. Omgekeerd moet u proberen juist uw eigen zwakke punten te maskeren. Dit maakt Showdown tot een tactisch intensief en daardoor interessant spel.

 Om te zorgen dat ieder gelijkwaardig is in deze sport, draagt ieder een geblindeerde bril, zodat elke speler even veel ziet (namelijk niets). Ten opzichte van tafeltennis speelt deze sport binnen de tafel. In het balletje zitten kogeltjes waardoor de bal hoorbaar is. Het is van groot belang dat gedurende het spel een handschoen gedragen wordt, om blessures te voorkomen.

Het spel is voornamelijk ontwikkelt voor mensen met een visuele beperking, maar door het dragen van een geblindeerde bril, kan iedereen hieraan meedoen.

Het is een geweldige sport om inclusief met elkaar te sporten!